Alfs (eg. Jens Linders) dillkött


1,5 kg benfri kalvbog (grovtrådigt kött) eller lammkött utan ben
1,5 l vatten
1,5 tsk salt
1 morot
1 purjolök, den vita halvan
10 st. vitpepparkorn
1/2 tsk dillfrön
1 knippe dill, endast stjälkarna
salt efter smak

Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5-6 dl kokspad
2 tsk ättiksprit (12 %)
1-2 tsk strösocker
vitpeppar ur kvarn
1-2 dl vispgrädde
1 äggula
1 dl finhackad dillsalt efter smak

2 timmar
  1. Skär köttet i 3-4 centimeter tjocka bitar. Lägg bitarna i en kastrull. Koka upp vatten och salt eller buljong i en annan kastrull.
  2. Häll det kokande vattnet över köttbitarna och låt det koka upp igen (på så vis minimerar man de partiklar som lossnar från köttet)
  3. Skumma noga bort det grums som stiger till ytan.
  4. Lägg i moroten, purjolökshalvan, kryddor och salt. Låt sjuda försiktigt under lock i 1 timme och 15-30 minuter eller tills köttet är riktigt mört.
  5. Lägg över köttet i en kastrull.
  6. Gör sedan i ordning såsen. Fräs smör och mjöl och häll på 5 - 6 deciliter av kokspadet under vispning och sjud tills såsen tjocknar. Lägg i köttet och låt sjuda i 5 minuter. Tillsätt ättika, socker, vitpeppar och dill. Om man vill kan man röra ut en äggula i 1-2 deciliter vispgrädde och röra ner i grytan. Efter det får grytan inte koka bara sjuda.
  7. Smaka av med lite salt. Servera med kokt potatis (eller potatismos med mycket smör!).

3,3/5 baserat på 397 röster.