Nisse Edwalls bearnaisesås


4 portioner

4 msk vitvinsvinäger
4 msk vatten
3-4 persiljestjälkar
1 stor schalottenlök, hackad
10 vitpepparkorn, grovt krossade i mortel
1 tsk torkad dragon
4 äggulor
400 g normalsaltar smör, rumsvarmt
1-2 msk finhackade persiljeblad
Eventuellt lite finhackad färsk dragon

15 minuter
15 minuter
  1. Mät upp alla ingredienser och värm smöret ca 10 sekunder i mikron om det är kylskåpskallt.
  2. Lägg vinäger, vatten, persiljestjälkar, schalottenlök, vitpeppar och dragon i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills vätskan reducerats med hälften.
  3. Stäng av plattan och sila av reduktionen. Pressa ut all smak ur löken med en sked.
  4. Ställ tillbaks kastrullen med reduktionen på den avstängda plattan och laga såsen på eftervärmen (om du inte har induktionshäll) eller på riktigt låg värme. Reglera temperaturen efter din spis personlighet, värmen ska vara svag eftersom såsen annars skär sig lätt. Lägg i äggulorna och vispa tills de tjocknar och blir krämiga.
  5. Klicka i det rumsvarma smöret lite i taget och vispa ordentligt. När du vispat i allt smör och såsen är fluffigt krämig, rör ner persiljan. Smaka av med salt och peppar vid behov, servera och njut!

3,3/5 baserat på 236 röster.