Glutenfria kanelbullar

Nybakta kanelbullar med mjölk är barndomsminnen för många och de smakar lika gott när man blivit vuxen. Här ett underbart glutenfritt kanelbulle-recept av Maria Blohm och Jessica Frej, som blir intervjuade i podcasten Matsamtalet avsnitt 25. 

Tips: Byt ut kanelen i fyllningen mot nystött kardemumma för kardemummabullar. Vill du hellre ha vaniljbullar, skrapa ur fröna ur en vaniljstång, blanda med smöret och sockret så får du riktigt lyxiga vaniljbullar. Vill du göra mandelbullar så blanda i 100-200 g riven mandelmassa med sockret och smöret, och toppa sedan bullarna med hackad mandel. 


20st bullar
  • 150 g rismjöl
  • 50 g Kungsörnen majsmjöl
  • 150 g potatismjöl
  • 100 g socker
  • ½ tsk salt
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 350 g kall mjölk
  • 20 g färsk jäst
  • 10 g xantangummi
  • 10 g fiberhusk

 Fyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 15 g kanel
  • 150 g socker

Till utbakning:

  • Rismjöl till utbakning
  • 1 uppvispat ägg för pensling
  • Pärlsocker

3 timmar 30 min
  1. Väg upp alla ingredienser utom fiberhusk och xantangummi i en bunke. Låt mjölken vara kall och smält inte smöret.
  2. Vispa smeten med elvisp eller vingen till degblandaren i cirka 5 minuter.
  3. Tillsätt fiberhusken och xantangummi och vispa i ytterligare 2 minuter så att det blandas väl. Degen är ganska lös och ska vara det.
  4. Låt degen jäsa i en bunke övertäckt med plast i ca 2 timmar.
  5. Stjälp upp degen på ett underlag rikligt mjölat med rismjöl.
  6. Kavla eller tryck ut degen till en rektangel.
  7. Blanda kanel, socker och smör och bred det över degen.
  8. Rulla samman degen från sidan och skär den i 20 bitar.
  9. Lägg bullarna i formar och låt jäsa cirka 1 timme.
  10. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
  11. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.

3,1/5 baserat på 150 röster.